Brytyjski czy rosyjski, czyli jak upiec chleb 12


Chleb brytyjski i rosyjski - własne wypieki, autor: Justyna N.

Chleb z Wielkiej Brytanii i Rosji – własne wypieki, autor: Justyna N.

Z okazji 47. edycji akcji W 80 blogów dookoła świata serwujemy potrawy z różnych rejonów. Skupiam się na najbardziej podstawowym składniku naszego jadłospisu, znanym już w starożytności. Podpowiadam, jak upiec chleb. Upichciłam dwa – brytyjski i rosyjski. Który wybierasz?

Chleb z Wielkiej Brytanii

Stottie cake - chleb z Anglii

Chleb z Wielkiej Brytanii, autor: Justyna N.

Składniki:

450 g białej mąki pszennej
7 g suszonych drożdży
1 łyżka białego cukru
150 ml mleka
100 ml wody
1 łyżeczka soli
2 łyzki oliwy z oliwek

Wymieszaj w misce wodę, mleko, cukier i drożdże. Zozostaw na około 20-30 minut. Do drugiej miski wsyp mąkę, dodaj oliwę z oliwek i sól. Wymieszaj wszystko. Wyrabiaj ciasto tak długo, aż stanie się gładkie i lśniące. Włóż ciasto do naczynia, przykryj je i zaczekaj 45 minut aż urośnie. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Piecz chleb około 30 minut.

Chleb z Rosji

Chleb z Rosji

Chleb z Rosji, autor: Justyna N.

4 szklanki mąki żytniej
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki soli
2 łyżki cukru
2 szklanki wody
7 g drożdży
2 łyżki oleju

Przesiej przez sito mąkę żytnią i pszenną. Do miski wsyp też drożdże, cukier, olej i wodę. Przez kilka minut wyrabiaj ciasto. Gdy będzie miało okrągły kształt, owij je wilgotnym ręcznikiem i zaczekaj dwie godziny aż urośnie. Piecz chleb przez około 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Już teraz wiesz, jak upiec chleb. Jest łatwy do przygotowania i pyszny. Zaskoczysz mnie swoim przepisem?

Sprawdź, co przygotowali inni blogerzy:

Chiny:

logo akcji W 80 blogów dookoła świata

logo akcji W 80 blogów dookoła świata

Biały Mały TajfunYunnańska szynka

Francja:

Demain,viens avec tes parents – Najpiękniejszy owoc Lotaryngii

Français mon amour – Wołowina po burgundzku i wyrażanie ilości po francusku

Blog o Francji, Francuzach i języku francuskim – Morze w gębie, czyli jak podawać i jeść ostrygi

Francuskie i inne notatki Niki – Poulet Marengo, czyli kurczak à la Marengo – historia i przepis

Madou en France – Tarte flambée – prosty przysmak z prosto Alzacji

Gruzja:

Gruzja okiem nieobiektywnym – Nie ma Gruzji bez chaczapuri

Hiszpania:

Hiszpański dla Polaków – Hiszpańskie danie dla bardzo niecierpliwych

Irlandia:

W Krainie Deszczowców – Tradycyjny niedzielny obiad irlandzki

Japonia:

japonia-info.pl – Nikujaga – danie, które miało wzmocnić japońską flotę

Kirgistan:

Kirgiski.pl – Beszbarmak – pięć palców i filozofia mięsa

Enesaj.pl – Pilaw – wschodnia potrawa wszechczasów

Niemcy:

Niemiecki w domu – Znane potrawy niemieckie

Norwegia:

Norwegolożka – Kanapkomania

Rosja:

Dagatlumaczy – Blin!

Szwecja:

Szwecjoblog – Wszystko kręci się wokół… klopsików

Turcja:

Turcja okiem nieobiektywnym – Gözleme – placki cieńsze od naleśników

Wielka Brytania:

Angielski dla każdego: Scones – przepis na pyszne ciasteczka do herbaty

Włochy:
Primo Cappuccino: Chleb z TOSKANII – uwierzysz że występuje aż w 40 smakach?


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

12 komentarzy do “Brytyjski czy rosyjski, czyli jak upiec chleb